نمایش نتایج 1 تا 10 از 10

نام تاپیک: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

  1. #1
    کاربر دائمی آواتار manager
    تاریخ عضویت
    شهریور 1384
    محل زندگی
    Z
    سن
    38
    پست
    771

    ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    مقدمه

    برنامه نویسی یک هنر است. همانند سایر هنرها انتخاب ابزار و رسانه مناسب جهت این مهم، امری ضروری می باشد. به عبارت دیگر این حرف در دنیای برنامه نویسی به معنای انتخاب زبان برنامه سازی مناسب می باشد. اما چرا انتخاب اولین زبان برنامه نویسی اینقدر احتیاج به توجه دارد ؟ هنگامی که زبان های برنامه سازی و ادیتور های ویژوال زیاد و فراوانی برای ساده سازی برنامه سازی وجود دارد، چه فرقی دارد با چه زبان برنامه سازی شروع به کار کنیم ؟ کتاب ها، مقالات و منابع بسیار زیادی در اینترنت و کتاب فروشی ها وجود دارد که با استفاده ار آنها می توانید برنامه نویسی به هر زبانی را در یک روز فرا بگیرید.

    اولین زبان برنامه سازی تاثیر عمیقی بر شما دارد. این انتخاب تاثیر قابل توجهی بر روی عادت شما در نحوه ی کد نوشتن و تکنیک های کدنویسی و کیفیت آنها، ایجاد می کند.

    در زیر به برخی از مهمترین ویژگی های یک زبان خوب اشاره خواهیم کرد :



    1. Simplicity, Unity and Clarity
    یک فرد مبتدی به آسانی می تواند توسط یک کد مبهم و گنگ یا کدی که خواندن آن به آسانی ممکن نباشد، گیج و مبهوت شود. زبانی که Syntax آن معمول نباشد و دنبال کردن آن مشکل باشد، برای یاد گرفتن مشکل است و در صورتی که قدرت زیادی را نیز داشته باشد ممکن است از لیست انتخابی خیلی از افراد حذف شود. در زیر قطعه کدی از زبان ML و زبان C از برنامه معروف Hello World آورده شده است. هر دوزبان به علت پشتیبانی از تکنیک Structure و پشتیبانی از برنامه نویسی رویه ای از نظر دنبال کردن خوانا می باشند ولی Syntax زبان ML نسبت به C بسیار پیچیده تر است.



    hello :- printstring("HELLO WORLD!!!!").

    printstring[].

    printstring[H|T] :- put(H), printstring(T).



    C:

    int main()

    {

    printf("Hello, World!\n");

    }

    2. Orthogonality (تعامد)
    تعامد در یک زبان برنامه سازی به این معناست که زبان باید مجموعه ای از امکانات را معرفی کند که برای نیل به یک مفهوم مشابه استقلال خطی بین آنها وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، برای انجام یک عملیات خاص نباید تعداد زیادی راه وجود داشته باشد.در حالی که این موضوع می تواند محدودیت سختی را بر روی Syntax یک زبان ایجاد کند ولی یک فرد تازه کار با مواجه شدن با زبان قدرتمند ممکن است وحشت کند. به عنوان مثال زبان Perl. تمامی خطوط برنامه زیر همگی یک کار انجام می دهند و با هم معادل هستند.

    if ($x == 0) {$y = 10;} else {$y = 20;}

    $y = $x==0 ? 10 : 20;

    $y = 20; $y = 10 if $x==0;

    unless ($x == 0) {$y=20} else {$y=10}

    if ($x) {$y=20} else {$y=10}

    $y = (10,20)[$x != 0];

    و یا به عنوان مثالی دیگر زبان C به شما اجازه ی مراجعه به یک اندیس آرایه را به طرق مختلف می دهد : x[i] یا *(x+i) یا *++x. چنین خصوصیتی Syntactic Synonym نامیده می شود. عبارت مشابه دیگری با نام Syntactic Homonym وجود دارد به این معنی که ساختارهای متفاوتی وجود دارد که از نظر نگارشی شبیه به هم هستند ولی از نظر معنی متفاوت هستند. List و Turing از جمله زبان هائی هستند که این خاصیت را دارا می باشند. البته وجود راه های متفاوت برای انجام امری یکسان، انعطاف پذیری بیشتری به برنامه نویس می دهد که خود این امر متبهر بودن و هنرمند بودن برنامه نویس را طلب می کند. اکثر برنامه نویسان تازه کار با این امکانات کدهایی را ایجاد می کنند که اغلب یا ناخوانا هستند یا کم بازده و یا در برخی موارد نادرست.

    3. Naturalness for the application
    زبان یک ابزار است و هر ابزاری باید در جای مناسب آن استفاده شود. توجه به اهداف زبانها می تواند مشخصه ی تمایز میان آنها باشد. به عنوان مثال هنگامی که شما قصد ایجاد یک برنامه ی شبیه سازی کامپیوتری را دارید استفاده از زبانهای برنامه نویسی نظیر QBasic یا C و یا Java کار شما را به مراتب طولانی تر و چه بسا پرهزینه تر و مشکل تر می سازد حال آنکه انتخاب ابزار مناسب همانند زبان برنامه سازی GPSS یا Simula در این مکان انتخاب بسیار مناسب تر و عاقلانه تری می باشد.


    4. Coverage
    زبان برنامه سازی باید تمام مفاهیم و ساختارهای عمومی را پوشش دهد. در بخشی باید شامل ساختارهای شرطی (if…then..else, switch…case)، حلقه ای (while, for)، ساختارهای داده ای و اطلاعاتی متراکم (structures, classes, objects ) و مدیریت استثناعات باشد و در بخش مخصوص دیگری که خاص هر زبان است باید شامل ساختارها و امکاناتی که خاص آن زبان است باشد مثل Prolog (منطق) و ML (برنامه نویسی وظیفه ای).

    5. Portability
    یکی از ویژگی های بسیار مهم یک زبان برنامه سازی خوب قابلیت حمل آن است. به این معنا که با انتقال برنامه از یک ماشین به ماشین دیگر برنامه بدون هیچ مشکلی و همانند بار اول اجرا شود. هنگامی که بحث Portability یا قابلیت حمل یک برنامه مطرح می شود، واژه دیگری به نام Framework برای آن مطرح می شود. Framework چهارچوب کاری می باشد که هر ماشین برای اجرای برنامه های مربوط به آن باید آنرا همراه داشته باشد. به عنوان مثال JVM یا Java Virtual Machine چهارچوب کاری است که هر ماشینی که توانائی اجرای آن را داشته باشد توانائی اجرای برنامه های Java را نیز دارد. در حقیقت برنامه های نوشته شده به زبان Java بر روی JVM اجرا می شوند بی آنکه بدانند بر روی چه ماشینی در حال اجرا شدن هستند.

    6. Turnaround Time and Debugging Support
    سرعت انجام امور Verification و عمل Recompiling و Run برای برنامه نویسان تازه کار از اهمیت ویژه ای برخورد دار است. زیرا برنامه نویسان تازه کار در ابتدا کار خود را اغلب با برنامه های کوچکی شروع می کنند که سرشار از خطاهای نگارشی می باشد و پس از تغییرات کوچکی مجددا برنامه را Run می کنند.

    7. Cost
    یکی دیگر از ویژگی های یک زبان برنامه سازی هزینه آن است. در دنیای مهندسی هیچ وقت نمی گوئیم هزینه کمتر نشان از بهتر بودن آن است. هزینه در دنیای مهندسی چند بعدی است :

    1. هزینه استفاده
    2. هزینه انتقال برنامه
    3. هزینه اجرای برنامه
    4. هزینه ایجاد برنامه
    5. هزینه نگاه داری برنامه
    6. هزینه یادگیری زبان برنامه سازی

    8. Regularity
    خاصیت باقاعده به این معناست که زبان باید پایدار بماند هم به صورت نگارشی و هم به صورت مفهومی. در غیر این صورت همیشه باید برای اجرای برنامه دست به دعا باشید تا تاثیرات جانبی ناخواسته و یا خطاهای منطقی گریبانگیر برنامه های شما نشوند. نمونه معروف این مورد می تواند از زبان C به صورت زیر باشد :


    if(x = 1) {

    // do something;

    }

    وضعیت فوق صرف نظر از مقدار x همیشه درست است. C دارای یک قابلیت غیر طبیعی و ضعیف است که عمل تبدیل نوع هر نوع دیتائی را به نوع صحیح انجام می دهد بی آنکه در بیشتر حالت ها به برنامه نویس توجه کند و نتیجه این معمولا بروز خطاهای منطقی می شود که به آسانی برای برنامه نویس آشکار نمی شود. زبان های برنامه سازی نوع قوی مانند Java این مشکل را با محدود کردن استفاده از متغیر های نوع Boolean حل کرده اند.

    نمود دیگری از پایداری نسبت به انواع داده ای مطرح می شود. مثال دیگری از C اینکه به عنوان مثال نوع داده ای int در برخی platformها 4 بایت اشغال می کند حال آنکه در برخی دیگر 2 بایت اشغال می کند. از طرف دیگر زبان Java این مشکل را با کلمه کلیدی exactly حل کرده است.

    9. Easy Verification
    یکی دیگر از ویژگی های یک زبان خوب بازبینی آسان برنامه می باشد. سه عمل اصلی در بازبینی که توسط یک زبان برنامه سازی باید پوشش داده شود عبارت است از :

    Testing
    Debugging
    Proving

    10. Excess Brevity
    افراط در خلاصه نویسی اغلب در نگاه اول بسیار هوشمندانه تلقی می شود و ممکن است در برخی حالت ها نیز بسیار مفید واقع شود، اما این مطلب همیشه برای برنامه نویسان تازه کار خوشایند و آسان نیست. اکثر افرادی که تازه کار هستند مشتاقند تا مفاهیم و اصول را بیاموزند نه اینکه بیاموزند چگونه این مفاهیم می توانند به صورت خلاصه نوشته شوند. برای حفظ اصول نگارشی و مفهومی برنامه، در زبان باید از خلاصه نویسی افراطی دوری نمود. برای نمونه زبان هائی نظیر Lisp و Schema فقط یک نوع ساختمان داده دارند : لیست. این انتزاع به آسانی شرح داده می شود حال آنکه نتیجه آن در کدهای غیر قابل خواندن با یک ساختار داده ای محدود و کوچک ظاهر می شود. مثلا (* 2 3 4) که برابر عدد 24 است.

    11.Excess Verbosity
    از طرف دیگر دراز گوئی و اطناب نیز باب میل نیست. تازه کاران ممکن است احساس ناتوانی در یاد گرفتن نگارش زبان کنند و از فراگیری مفاهیم باز بمانند. بسیاری از تازه کارها هیچ وقت نفهمیدن که چرا تابع Main در Java به صورت static و void تعریف می شود ولی در C به اسن صورت نیست :

    public class Hello{

    public static void main(String args[]{

    System.out.println("Hello, World!");

    }

    }

    زبان های برنامه نویسی نوع قوی همانند Java محدودیت های زیادی را برای برنامه نویس ایجاد می کنند و برنامه نویس را مجبور می کنند تا با مفاهیم پیشرفته ای همچون Inheritance و یا Polymorphism آشنا باشد.

    زبان برنامه نویسی COBOL، بسیار شبیه زبان انگلیسی طراحی شده و به حد افراطی شامل اطناب و دراز نویسی می باشد. برنامه Hello World از این زبان در زیر نوشته شده است :

    000100 IDENTIFICATION DIVISION.

    000200 PROGRAM-ID. HELLOWORLD.

    000500 ENVIRONMENT DIVISION.

    000600 CONFIGURATION SECTION.

    000700 SOURCE-COMPUTER. RM-COBOL.

    000800 OBJECT-COMPUTER. RM-COBOL.

    000900

    001000 DATA DIVISION.

    001100 FILE SECTION.

    001200

    100000 PROCEDURE DIVISION.

    100100

    100200 MAIN-LOGIC SECTION.

    100300 BEGIN.

    100500 DISPLAY "HELLO, WORLD.".

    100600 STOP RUN.

    100700 MAIN-LOGIC-EXIT.

    100800 EXIT.

    12. Complex Grammar
    مشکلات این دسته از خواصی همچون Syntactic Homonyms و Synonyms که اخیرا شرح داده شد، ناشی می شود. یکی دیگر از دلایل گیج کننده در برنامه سازی مفروضات بی سر و صدائی هستند که برای انواع پارامترها و مقادیر برگشتی و غیره که به صورت صریح تعریف نشده اند رخ می دهد. تعیین مکانیزم ارتباطی پارامترها نظیر (انتقال توسط مقدار، انتقال توسط مرجع، انتقال توسط نام، انتقال توسط نتیجه و انتقال توسط مقدار-نتیجه) برای افراد مبتدی پیچیده می باشد. اگر برای تازه کار خوب توضیح داده نشود، این پریشانی می تواند باعث شود مبتدی برنامه های اشتباهی را بنویسد که خطایابی آن بسیار مشکل می باشد. به عنوان مثال Java همیشه از مکانیزم انتقال توسط مقدار استفاده می کند، حال آنکه در همه جا از مراجع اشیاء (Object References) استفاده می کند. این مطلب مبتدیان را گیج می کند ولی جواب آن ساده است، Java متغیری را که حامل اشاره گری به یک شئ است را توسط مکانیزم انتقال توسط مقدار انتقال می دهد که این خود باعث انتقال توسط مرجع شئ می شود.

    13. Variable Data Types
    مبتدیان باید با تعداد زیادی انواع داده ای در هر زبانی آشنا باشند. در واقع، برنامه نویسان حرفه ای نیز گاهی در انتخاب نوع داده ای مورد نظر مشکل دارند و در پایان از انواع داده ای مرسوم استفاده می کنند. این مشکل اکثرا در انواع داده ای ابتدائی عددی و رشته ای ناشی می شود. نمونه ای از این مشکل که اختلاف بین انواع داده ای نقطه شناور را مطرح می کند ،زبان C می باشد : float و double. نوع داده ای float در این مورد بسیار بدنام است. کار کردن با این نوع داده ای مشکل و سخت می باشد و بسیاری از مردم ترجیح می دهند از نوع double استفاده کنند با اینکه به این دقت زیاد احتیاجی ندارند. مثال دیگر اینکه زبانهای C/C++‎ دارای 32 نوع داده ای عددی می باشند که هر کدام از آنها بسته به ماشینی که آنها را اجرا می کند حافظه ی متتفاوتی اشغال می کنند. مثلا نوع داده ای int از 16 تا 32 بیت، بسته به ماشین اجرا کننده آن حافظه اشغال می کند. واضح و مبرهم است که هنگام استفاده از انواع داده ای عددی، اغلب نیاز است تا کاربر به نحوه ی نمایش داخلی و محدودیت های آن واقف باشد. برای نمونه قطعه کد زیر هیچ وقت پایان نمی یابد :

    int main()

    {

    for(double i = 0;i != 10;i += .1)

    cout << i << endl;

    return 0;

    }

    14. The Balance of Power
    بعضی زبان ها قدرت زیادی را در اختیار برنامه نویسان قرار می دهند حال آنکه برخی دیگر او را بسیار محدود می کنند. به عنوان مثال زبانی که این امکان را می دهد تا توسط اشاره گرها امکان اشاره به هر نقطه ای از حافظه وجود داشته باشد نمی تواند عمل خودکار جمع آوری پس مانده (garbage collection) را انجام دهد. مثلا در زبان Java با محدود کردن برنامه نویس و خالی کردن زبان از کار با اشاره گرها امکان انجام خودکار جمع آوری پس مانده (garbage collection) وجود دارد. اشاره گرها امکانات و مفاهیم بسیار مهم و حیاتی و قدرتمندی هستند که درک و فهم آنها برای برنامه نویسان مبتدی مشکل است و برای کار با آنها نیاز به برنامه نویسی دقیق و بحرانی می باشد.

    15. Readable Syntax and Natural Semantics
    استفاده از کلمات کلیدی قابل پیش بینی ( if به جای cond، head/tail به جای car/cdr و != به جای <>)

    16. Support for abstraction
    یک زبان خوب می بایست از انتزاع پشتیبانی کند. یعنی می بایست به برنامه نویس امکاناتی ارائه دهد تا بتواند آنچه در سر می پروراند به رشته کد تبدیل کند. هر چه قدر پشتیبانی از انتزاع یک زبان قوی تر باشد، Orthogonality و Naturalness for the application آن زبان ضعیف تر است.

    17. Pitch it Right
    سطح انتزاع زبان باید در یک سطح مناسب قرار داشته باشد. نه زیاد بالا و نه زیاد پائین. انتزاع (The abstraction) باید انعطاف پذیری را بدون توجه به استفاده آسان آن تامین کند. به عنوان مثال Lisp فقط یک نوع ساختمان داده دارد : list. این ساختمان داده به راحتی استفاده می شود ولی در بسیاری از موارد برای حل هر مشکلی مناسب نیست.

    18. Keep I/O Simple
    ساده سازی کار با I/O توجه برنامه نویس را به حل مشکل و ساختارهای اساسی برنامه بیشتر می کند. برای مثال، I/O در Java به صورت افراطی خوب طراحی شده است : گسترش پذیر و قدرتمند. اگرچه استفاده از آن مستلزم تسلط بر مفاهیمی چون تفاوت های streamهای کاراکتری و داده ای و نحوه ی کار streamهای آبشاری می باشد. در C++‎ نیز، I/O هم ساده و هم قدرتمند تعریف شده است. برای استفاه از آن فقط کافی ست با توابعی چون printf/scanf و cin/cout آشنا باشید. و برای برنامه نویسان حرفه ای streamهای C++‎ تمام خصیصه های مورد نیاز آنها را فراهم می کند.

    19. Development Support
    خاصیت “پشتیبانی از توسعه” یک زبان شامل مراجع زبان، مستندات API، اشکال زداها و محیط های توسعه آن می باشد.

    20. Structured یا Object Oriented
    یکی دیگر از خصیصه های یک زبان برنامه سازی پشتیبانی از تکنیک های برنامه نویسی نظیر ساخت یافته و یا شئ گرائی است.

    21. Program Design
    اولین و سخت ترین نمود طراحی برنامه این است که بفهمیم و تصمیم بگیریم که برنامه می بایست چه کاری را انجام دهد، و سپس آن را به طرز صریح، روشن، دقیق و قابل قبولی فرموله سازی کنیم. اغلب موارد چیزی که مشکل است این است که بفهمیم چگونه باید این کار را انجام دهیم ! چگونه یک وظیفه بزرگ را به وظایف کوچکتر قابل حل تقسیم کنیم و یا هدف هر کدام از این وظایف کوچکتر را معین و مشخص کنیم و رابطی موثر بین آنها ایجاد کنیم ؟ یک زبان برنامه سازی خوب نباید فقط امکاناتی را جهت تشریح اینکه چگونه برنامه Run می شود ارائه کند، بلکه باید آن چیزی را که قصد انجام آن را دارد تشریح کند. و این باید در سطوح متفاوتی قابل بیان باشد از استراتجی های کلی گرفته تا نحوه ی کد نوشتن و استفاده از ساختمان های داده.

    22. Security
    یکی دیگر از ویژگی های یک زبان برنامه نویسی خوب امنیت آن است. معمولا به صورت گسترده ای از این مقوله پرش می شود و آن را به عهده ی برنامه نویس می گذارند. با یک زبان ایمن، امنیت برای اشکال زدائی و تولید یک محصول مستحکم تر می شود.

    23. Efficient Object Code
    یکی دیگر از آرگومانهای که در میان علاقه مندان طراحی زبان های برنامه سازی بسیار معمول است این است که تولید کد موثر برای اشیاء زیاد مهم نیست; هنگامی که سرعت و ظرفیت کامپیوترها روز به روز در حال افزایش می باشد و هزینه تهیه آنها نیز روز به روز کاهش پیدا می کند، این برای طراحان زبان های برنامه سازی خود یک مزیت کافی به شمار می رود. در حالی که در صورت عدم توجه به تولید کد کارآمد باعث ایجاد برنامه هائی می شود که نیاز به منابع سیستمی زیادی دارند و در سطح کلان این برنامه ها عملا بسیار پرهزینه می شوند. همانطور که منابع سیستمی هر روز در حال رشد و ارزان تر شدن هستند، نیازهای روز بازار و مردم، پردازش اطلاعات و ظرفیت ذخیره سازی بیشتری طلب می کند.

    1- حجم وظایفی که نیاز به پردازش های کامپیوتری دارند بیشتر از سرعت رشد منابع سخت افزاری و ارزان شدن آنها می باشد.

    2- درحالی که کامپیوترهای سریع و ارزان وجود دارد، استفاده از کدهای موثر و کارآمد خیلی سریع تر و ارزانتر می باشد.

    3- در آینده ما باید انتظار داشته باشیم که طراحان سخت افزار بیشتر به افزایش قابلیت اطمینان توجه داشته باشند تا سرعت و هزینه.

    4- سرعت، هزینه و قابلیت اطمینان وسایل جانبی همسان با سرعت پردازششان رشد نمی کنند.

    5- اگر کسی اجازه دارد تا کد غیر موثر تولید کند، آن زبان برنامه سازی یا طراح زبان برنامه سازی نیست بلکه برنامه نویسی است.

    24. Comment Conventions
    اگر هدف یک زبان برنامه سازی کمک به مستند سازی برنامه می باشد، طراحی یک قرارداد مستند سازی عالی به طور بدیهی مهمترین امر است. یکی دیگر از ویژگی های یک زبان خوب داشتن یک قرارداد مستندسازی و امکانات مربوط به آن است.

    در زبان های سطح پائین سهم زیادی از هر خط وقف مستندسازی آن می شود. هر توضیح بعد از یک کاراکتر خاص یا شماره ستونی خاص بعد از دستور قرار می گیرد و تا آخر خط ادامه دارد. به عنوان مثال :

     LDAX       [this is a comment

    بسیاری از زبان های برنامه سازی جدید کاراکترهای خاصی را جهت درج توضیحات اختصاصی کرده اند. مثلا در زبان C#‎ توضیح مابین کاراکتر های /* Comment */ قرار می گیرد و یا استاندارد های جدیدی را جهت مستندسازی معرفی کرده است تا در تولید اسناد مستندسازی جامع برنامه از آن استفاده نماید.

    منابع :
    The ACM Student Magazine
    Cambridge University Press - Concepts in Programming Languages
    و ...

    دانلود pdf

    موفق باشید
    سید محمد رضا فراحی (manager)

  2. #2
    کاربر دائمی آواتار CodeMasterX
    تاریخ عضویت
    بهمن 1385
    محل زندگی
    Iran, Shiraz
    سن
    36
    پست
    960
    ممنون مطلب جالب و مفیدی بود.
    باید در نظر داشت که هر زبان برنامه سازی برای هدف و حیطهای خاص ساخته می شه.هر کس برای رفع نیازش از یه زبان برنامه سازی استفاده می کنه،گاهی ممکنه از چند زبان برنامه سازی کنار هم استفاده بشه،مثلا برای طراحی بازی های سه بعدی از VB6 استفاده نمی کنن! و میرن سراغ ++C و مثال هایی از این قبیل.حیف که فقط همون مرحله اول کار که طراحی کامپایلر هست خیلی سخته!!!! وگرنه بدم نمیومد تو ایران رو ساخت یه IDE و یه زبان OOP کار کنیم :D :D

  3. #3
    من هم در اینجا از استاد گرانقدر آقای خرسند تشکر می نمایم
    VIP=Very Important Person

  4. #4
    کاربر دائمی آواتار manager
    تاریخ عضویت
    شهریور 1384
    محل زندگی
    Z
    سن
    38
    پست
    771
    در زیر تعدادی از ویژگی های فوق را با زبان C#‎ مورد بررسی قرار دادم، پوشیده نیست که بررسی زیر نمی تواند عاری از هر گونه خطا باشد، از اساتید و دوستان خوبم درخواست می کنم، با پیشنهادات و انتقادات خود مرا در جهت رفع معایب و موثر کردن این مهم یاری فرمایند :

    بدیهی ست که امتیازات امری کاملا سلیقه ای می باشد.

    1. Clearly, Simplicity and Unity
    نمره (از 0 تا 20) : 8
    از نظر نحوه ی نگارش این زبان در دسته خانواده نگارش زبان Java قرار دارد. در طراحی ساختار نگارشی این زبان سعی شده است تا دستورات از وضوح بالاتری نسبت به سایر زبان ها برخوردار باشد، ولی در کل هنوز عبارات پیچیده در این زبان به چشم می خورد. بیشتر دستورات دارای خاصیت Unity می باشند ولی این زبان مشکل انتخاب بهترین دستورات را از والدین خود به ارث برده است. بازخوانی کدهای نوشته شده توسط این زبان آسان بوده و هزینه کمی برای ویرایش برنامه ها می توان متصور بود.
    در کل شاید زبان C#‎ در این گزینه امتیاز بالائی به دست نیاورد ولی علل پیروزی او در عوامل دیگریست.
    2. Orthogonality
    نمره : 13
    از نظر Orthogonality زبان C#‎ همچون والدین خود، از استثناعات کمتری برخوردار است. مثلا برای دسترسی به اعضاء یک آرایه تنها یک روش وجود دارد و آن هم x[i] است در صورتی که در زبان C++‎ برای همین امر 3 راه وجود داشت. در این زبان سعی شده است تا ترکیبات مختلف خصوصیات (Feathers) همگی دارای معنا باشند به عبارت دیگر در این زبان سعی شده است تا برای هر عملی که از نظر معنائی متفاوت می باشد یک عملگر و یا دستوری خاص برای آن مفهوم ایجاد شود. مثلا برای جمع دو عدد صحیح، نقطه شناور و .. از عملگر + و برای جمع منطقی دو عبارت منطقی از عملگر || و برای جمع بیتی دو عدد صحیح از عملگر | استفاده شده است. همچنین در صورتی که ترکیبی خاص از خصوصیات (Combination of feathers) ناکارآمد و یا از نظر منطقی غلط باشد، آن عبارت شناسائی شده و به برنامه نویس گوش زد می شود.
    یادگیری و برنامه نویسی به زبان C#‎ آسان می باشد که این نشان از Orthogonality خوب این زبان است که باعث شده تا برنامه نویس استثناعات و حالت های خاص (Special Cases) کمتری را به ذهن بسپارد.
    در کل زبان C#‎ در این گزینه امتیاز بسیار بهتری نسبت به زبان هائی همچون Perl و C++‎ کسب می کند ولی در مقایسه با زبان JavaScript این زبان نمره ی بسیار بدتری دریافت می کند.

    3. Naturalness for the application
    نمره : 18
    از نظر Naturalness زبان C#‎ یک زبان همه منظوره می باشد که برای معماری های Client/Server و N-Tier و SOA بهینه بوده و همچنین جهت توسعه برنامه ها بر مبنای Object Oriented مورد استفاده قرار می گیرد. باید گفت زبان C#‎ این وظیفه را به خوبی انجام داده و حداکثر نمره را دریافت می کند.

    4. Support for abstraction

    نمره : 19
    از نظر پشتیبانی از انتزاع زبان برنامه سازی C#‎ به علت ذات Object Oriented بودن خود، اجازه ی تعریف هر نوع ساختمان داده، انواع داده و عملیات Self-Contained را به برنامه نویس می دهد و برنامه نویس می تواند فقط به خصوصیات انتزاعی موجودیت های خود بیاندیشد بی آنکه گرفتار دقدقه ی پیاده سازی آنها شود. در این گزینه نیز C#‎ حداکثر نمره را دریافت می کند.

    5. Ease of program verification

    نمره : 20
    از نظر پشتیبانی از Verification زبان C#‎ بسیار قوی عمل می کند و با در اختیار گذاشتن ابزار آلات قوی، دقیق و آسان برنامه ساز را جهت ایجاد برنامه ای بدون خطا یاری می دهد.

    6. Programming Environment
    نمره : 20
    محیط برنامه نویسی یکی از فاکتور های مهم یک زبان خوب به شمار می رود. زبان برنامه سازی C#‎ این مهم را به خوبی و به شکل قدرتمندی پشتیبانی می کند. محیط Visual Studio 2005 حداکثر امتیاز این گزینه را برای زبان برنامه نویسی C#‎ به ارمغان می آورد. این در حالی ست که همواره زبان هائی چون PHP یا ASP و یا JavaScript از عدم وجود یک محیط برنامه نویسی مناسب همیشه در رنج و عذاب به سر می برند.

    7. Portability of Programs
    نمره : 16
    از نظر قابلیت حمل برنامه های ایجاد شده به زبان C#‎ به لطف وجود .Net Framework ، برنامه های تولید شده با این زبان برنامه سازی بر روی هر ماشینی که .Net Framework بر روی آن نصب باشد را می دهد. این در حالی ست که زبان هائی چون VC++‎ و یا Delphi از این گزینه کمتر امتیاز می گیرند حال آنکه Java از این گزینه بیشترین امتیاز را نصیب خود می کند.

    8. Cost of use
    - Cost of program execution
    نمره : 16
    هزینه ی اجرائی برنامه ها امروزه با وجود سیستم های قدرتمند خانگی دیگر محسوس نمی باشد. با این حال هزینه ی اجرای برنامه های نوشته شده به زبان C#‎ در هنگام اولین اجرا بر روی یک ماشین بیشتر از مراتب بعدی می باشد و در مراتب بعدی برنامه بسیار سریع تر از بار اول اجرا می شود. این در حالی ست که برنامه های نوشته شده به زبان های VC++‎ و یا Delphi بسیار سریع تر از برنامه های نوشته شده با زبان C#‎ است.

    - Cost of program translation
    نمره : 19
    از نظر هزینه ی ترجمه و کامپایل برنامه های نوشته شده به زبان C#‎، این زبان هزینه ی کمی دارد و برنامه ها را به سرعت می توان کامپایل و ترجمه کرد.


    - Cost of program creation, testing and use
    نمره : 20
    به لطف وجود محیط توسعه Visual Studio 2005 و قابلیت های ذاتی زبان C#‎، می توان برنامه های نوشته شده به این زبان را به سرعت ایجاد، آزمایش و خطایابی و استفاده کرد.

    - Cost of program maintenance
    نمره : 20
    باز هم به لطف وجود محیط توسعه Visual Studio 2005 و نیز قابلیت های ذاتی زبان C#‎، می توان برنامه های نوشته شده با این زبان را با هزینه ی بسیار کمی توسعه ، رفع ایراد و یا بهینه کرد.

  5. #5

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    با عرض سلام و خسته نباشید
    متن این تاپیک خیلی مفید بود ولی منبع آن دقیقا مشخص نشده بود.
    لطفا نام مقاله acm را ذکر کنید.

    ruze_sard2004@yahoo.com

  6. #6
    کاربر تازه وارد آواتار Nil00 far
    تاریخ عضویت
    آبان 1391
    محل زندگی
    تهران
    سن
    33
    پست
    44

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    سلام خسته نباشيد از مطلبتون تشكر ميكنم
    راستش من ميخوام اين ويژگي هايي كه تعريف كرديد در زبان php در موردش بدونم هر چي سرچ كردم پيدا نكردم فايليرم كه گذاشتيد نتونستم بگيرم
    خواستم ببينم شما منبعي داريد به من معرفي كنيد

  7. #7

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    اینکه گفته شده
    نمره : 20
    محیط برنامه نویسی یکی از فاکتور های مهم یک زبان خوب به شمار می رود. زبان برنامه سازی C#‎‎‎ این مهم را به خوبی و به شکل قدرتمندی پشتیبانی می کند. محیط Visual Studio 2005 حداکثر امتیاز این گزینه را برای زبان برنامه نویسی C#‎‎‎ به ارمغان می آورد. این در حالی ست که همواره زبان هائی چون PHP یا ASP و یا JavaScript از عدم وجود یک محیط برنامه نویسی مناسب همیشه در رنج و عذاب به سر می برند.



    php چون مفسریه نیاز به کامپایلر نداره و این به نظر من فک نکنم رنج و عذاب باشه ;)

  8. #8

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    من یه تحقیقی درباره تفاوتهای زبان C و php کردم که فک کنم خیلی به کارتون بیاد. البته فک کنم بعضیاش رو اشتباه گفته باشم ولی بازم بد نیست .
    http://up.vbiran.ir/uploads/0PL_4186...5584122731.rar

  9. #9
    کاربر دائمی آواتار cups_of_java
    تاریخ عضویت
    خرداد 1387
    محل زندگی
    تهران
    سن
    40
    پست
    1,544

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    نقل قول نوشته شده توسط hadi72345 مشاهده تاپیک
    اینکه گفته شده
    نمره : 20
    محیط برنامه نویسی یکی از فاکتور های مهم یک زبان خوب به شمار می رود. زبان برنامه سازی C#‎‎‎ این مهم را به خوبی و به شکل قدرتمندی پشتیبانی می کند. محیط Visual Studio 2005 حداکثر امتیاز این گزینه را برای زبان برنامه نویسی C#‎‎‎ به ارمغان می آورد. این در حالی ست که همواره زبان هائی چون PHP یا ASP و یا JavaScript از عدم وجود یک محیط برنامه نویسی مناسب همیشه در رنج و عذاب به سر می برند.



    php چون مفسریه نیاز به کامپایلر نداره و این به نظر من فک نکنم رنج و عذاب باشه ;)
    این استنباط مال ده سال پیش هست. الان دیگه با وجود IDEهای قدرتمند (حتی هوشمند تر از .net) دیگه این زبان ها هیچ مشکلی رو ندارن از این بابت

  10. #10
    کاربر جدید
    تاریخ عضویت
    تیر 1393
    محل زندگی
    تهران
    پست
    22

    نقل قول: ویژگی های یک زبان برنامه سازی خوب

    نقل قول نوشته شده توسط manager مشاهده تاپیک
    در زیر تعدادی از ویژگی های فوق را با زبان C#‎‎ مورد بررسی قرار دادم، پوشیده نیست که بررسی زیر نمی تواند عاری از هر گونه خطا باشد، از اساتید و دوستان خوبم درخواست می کنم، با پیشنهادات و انتقادات خود مرا در جهت رفع معایب و موثر کردن این مهم یاری فرمایند :

    بدیهی ست که امتیازات امری کاملا سلیقه ای می باشد.

    1. Clearly, Simplicity and Unity
    نمره (از 0 تا 20) : 8
    از نظر نحوه ی نگارش این زبان در دسته خانواده نگارش زبان Java قرار دارد. در طراحی ساختار نگارشی این زبان سعی شده است تا دستورات از وضوح بالاتری نسبت به سایر زبان ها برخوردار باشد، ولی در کل هنوز عبارات پیچیده در این زبان به چشم می خورد. بیشتر دستورات دارای خاصیت Unity می باشند ولی این زبان مشکل انتخاب بهترین دستورات را از والدین خود به ارث برده است. بازخوانی کدهای نوشته شده توسط این زبان آسان بوده و هزینه کمی برای ویرایش برنامه ها می توان متصور بود.
    در کل شاید زبان C#‎‎ در این گزینه امتیاز بالائی به دست نیاورد ولی علل پیروزی او در عوامل دیگریست.
    2. Orthogonality
    نمره : 13
    از نظر Orthogonality زبان C#‎‎ همچون والدین خود، از استثناعات کمتری برخوردار است. مثلا برای دسترسی به اعضاء یک آرایه تنها یک روش وجود دارد و آن هم x[i] است در صورتی که در زبان C++‎‎ برای همین امر 3 راه وجود داشت. در این زبان سعی شده است تا ترکیبات مختلف خصوصیات (Feathers) همگی دارای معنا باشند به عبارت دیگر در این زبان سعی شده است تا برای هر عملی که از نظر معنائی متفاوت می باشد یک عملگر و یا دستوری خاص برای آن مفهوم ایجاد شود. مثلا برای جمع دو عدد صحیح، نقطه شناور و .. از عملگر + و برای جمع منطقی دو عبارت منطقی از عملگر || و برای جمع بیتی دو عدد صحیح از عملگر | استفاده شده است. همچنین در صورتی که ترکیبی خاص از خصوصیات (Combination of feathers) ناکارآمد و یا از نظر منطقی غلط باشد، آن عبارت شناسائی شده و به برنامه نویس گوش زد می شود.
    یادگیری و برنامه نویسی به زبان C#‎‎ آسان می باشد که این نشان از Orthogonality خوب این زبان است که باعث شده تا برنامه نویس استثناعات و حالت های خاص (Special Cases) کمتری را به ذهن بسپارد.
    در کل زبان C#‎‎ در این گزینه امتیاز بسیار بهتری نسبت به زبان هائی همچون Perl و C++‎‎ کسب می کند ولی در مقایسه با زبان JavaScript این زبان نمره ی بسیار بدتری دریافت می کند.

    3. Naturalness for the application
    نمره : 18
    از نظر Naturalness زبان C#‎‎ یک زبان همه منظوره می باشد که برای معماری های Client/Server و N-Tier و SOA بهینه بوده و همچنین جهت توسعه برنامه ها بر مبنای Object Oriented مورد استفاده قرار می گیرد. باید گفت زبان C#‎‎ این وظیفه را به خوبی انجام داده و حداکثر نمره را دریافت می کند.

    4. Support for abstraction

    نمره : 19
    از نظر پشتیبانی از انتزاع زبان برنامه سازی C#‎‎ به علت ذات Object Oriented بودن خود، اجازه ی تعریف هر نوع ساختمان داده، انواع داده و عملیات Self-Contained را به برنامه نویس می دهد و برنامه نویس می تواند فقط به خصوصیات انتزاعی موجودیت های خود بیاندیشد بی آنکه گرفتار دقدقه ی پیاده سازی آنها شود. در این گزینه نیز C#‎‎ حداکثر نمره را دریافت می کند.

    5. Ease of program verification

    نمره : 20
    از نظر پشتیبانی از Verification زبان C#‎‎ بسیار قوی عمل می کند و با در اختیار گذاشتن ابزار آلات قوی، دقیق و آسان برنامه ساز را جهت ایجاد برنامه ای بدون خطا یاری می دهد.

    6. Programming Environment
    نمره : 20
    محیط برنامه نویسی یکی از فاکتور های مهم یک زبان خوب به شمار می رود. زبان برنامه سازی C#‎‎ این مهم را به خوبی و به شکل قدرتمندی پشتیبانی می کند. محیط Visual Studio 2005 حداکثر امتیاز این گزینه را برای زبان برنامه نویسی C#‎‎ به ارمغان می آورد. این در حالی ست که همواره زبان هائی چون PHP یا ASP و یا JavaScript از عدم وجود یک محیط برنامه نویسی مناسب همیشه در رنج و عذاب به سر می برند.

    7. Portability of Programs
    نمره : 16
    از نظر قابلیت حمل برنامه های ایجاد شده به زبان C#‎‎ به لطف وجود .Net Framework ، برنامه های تولید شده با این زبان برنامه سازی بر روی هر ماشینی که .Net Framework بر روی آن نصب باشد را می دهد. این در حالی ست که زبان هائی چون VC++‎‎ و یا Delphi از این گزینه کمتر امتیاز می گیرند حال آنکه Java از این گزینه بیشترین امتیاز را نصیب خود می کند.

    8. Cost of use
    - Cost of program execution
    نمره : 16
    هزینه ی اجرائی برنامه ها امروزه با وجود سیستم های قدرتمند خانگی دیگر محسوس نمی باشد. با این حال هزینه ی اجرای برنامه های نوشته شده به زبان C#‎‎ در هنگام اولین اجرا بر روی یک ماشین بیشتر از مراتب بعدی می باشد و در مراتب بعدی برنامه بسیار سریع تر از بار اول اجرا می شود. این در حالی ست که برنامه های نوشته شده به زبان های VC++‎‎ و یا Delphi بسیار سریع تر از برنامه های نوشته شده با زبان C#‎‎ است.

    - Cost of program translation
    نمره : 19
    از نظر هزینه ی ترجمه و کامپایل برنامه های نوشته شده به زبان C#‎‎، این زبان هزینه ی کمی دارد و برنامه ها را به سرعت می توان کامپایل و ترجمه کرد.


    - Cost of program creation, testing and use
    نمره : 20
    به لطف وجود محیط توسعه Visual Studio 2005 و قابلیت های ذاتی زبان C#‎‎، می توان برنامه های نوشته شده به این زبان را به سرعت ایجاد، آزمایش و خطایابی و استفاده کرد.

    - Cost of program maintenance
    نمره : 20
    باز هم به لطف وجود محیط توسعه Visual Studio 2005 و نیز قابلیت های ذاتی زبان C#‎‎، می توان برنامه های نوشته شده با این زبان را با هزینه ی بسیار کمی توسعه ، رفع ایراد و یا بهینه کرد.
    استاد ، به نظر شما در کل C++‎ بهتره یا C#‎ ?

برچسب های این تاپیک

قوانین ایجاد تاپیک در تالار

  • شما نمی توانید تاپیک جدید ایجاد کنید
  • شما نمی توانید به تاپیک ها پاسخ دهید
  • شما نمی توانید ضمیمه ارسال کنید
  • شما نمی توانید پاسخ هایتان را ویرایش کنید
  •